1. Verwijder oude Programma’s die je niet meer gebruikt
In de loop der jaren installeer je een hoop programma’s die je uiteindelijk niet meer nodig hebt. En vaak staat er al een hoop op je computer, omdat dit eenmaal met je computer was meegeleverd. Een goed begin is om dus alles programma’s te verwijderen die je niet meer nodig hebt.
- Klik in het startmenu.
- Klik op het tandwiel om de Instellingen te openen.
- Ga bij Instellingen naar: “Apps”.
- Hier zie je een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s, die je eventueel kunt verwijderen
Je kunt de lijst sorteren op de datum, zodat je ziet welk programma je voor het laatst hebt gebruikt of op de grootte van het programma. Hierdoor kun je gemakkelijk de programma’s selecteren die je niet meer nodig hebt en veel opslag opnemen.
LET OP!
In “Apps” zie je ook belangrijke onderdelen die je misschien niet kent, maar wat wel belangrijk is om je computer goed te laten werken. Verwijder nooit zomaar onderdelen die je niet kent of weet waar ze voor dienen.
2. Zet Onnodig Opstartende Programma’s Uit
Bij het opstarten van je computer starten er ook verschillende programma’s automatisch op. Dit kan zijn om ze te updaten, maar ook deels voor jouw gemak. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld niet zelf je mailprogramma te openen. Het zorgt er wel voor dat het opstarten van je computer meer moeite kost en dat er op de achtergrond meer programma’s onnodig draaien, waardoor er minder kracht overblijft.
- Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en klik op Taakbeheer
- Open het tabblad Opstarten (indien je geen tabbladen ziet, klik dan eerst op (“Meer details”)
- Je krijgt dan een overzicht met programma’s te zien die tijdens het opstarten worden gestart.
- Onnodige programma’s kun je eventueel uitschakelen door met de rechtermuisknop op het programma te klikken en op “Uitschakelen” te klikken.
LET OP!
Ook hier geldt, zet nooit belangrijke, of programma’s die je niet kent, uit!
3. Ruim je Harde Schijf op
Je computer kan trager worden als je harde schijf te vol zit. Vooral de schijf waarop Windows staat geïnstalleerd heeft voldoende lege ruimte nodig. (Dit is meestal de C: Schijf).
Over het algemeen wordt er aangeraden om altijd minimaal 10 GB aan vrije ruimte te houden op Windows-schijf. Meer ruimte vrijmaken, maakt voor de rest niet uit.
Je kunt handmatig overbodige bestanden verwijderen, maar je kunt ook gebruikmaken van programma’s zoals “CCleaner”
Met een programma als CCleaner kun je de tijdelijke bestanden, het register van Windows, en andere overbodige bestanden op je computer opruimen. Hiermee maak je extra ruimte vrij op je computer en kan je computer eventueel worden.
LET OP!
Verwijder alleen bestanden waarvan je zeker weet dat je ze kunt verwijderen. Let erop dat als je de cookies van je internetbrowser verwijdert, dit ervoor kan zorgen dat je opnieuw bij sommige websites moet inloggen.
4. Sluit je Computer altijd af als je hem niet gebruikt
Het is heel verleidelijk om een laptop dicht te klappen als je hem niet meer gebruikt, maar als je dit altijd doet zónder de laptop af te sluiten, wordt de laptop trager en trager.
Een simpel middel om je computer iets te versnellen is regelmatig opnieuw te opstarten. Hiermee worden updates uitgevoerd, verkeerd opgestarte processen worden goed opgestart, onnodige achtergrond programma’s worden afgesloten, je geheugen wordt opgeruimd en nog veel meer voordelen.
5. Hou alles up-to-date
We weten allemaal dat Windows updaten niet altijd even leuk is en meestal net gebeurt wanneer je de computer nodig hebt, maar updates zijn nou eenmaal belangrijk.
Datzelfde geldt voor de programma’s die je gebruikt. Updates zorgen niet alleen voor meer veiligheid of nieuwe functies, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat programma’s soepeler lopen.
Updates automatisch installeren.
In de instellingen kan je aan Windows aangeven wanneer hij moet updaten. Zo kan je een schema instellen om bijvoorbeeld altijd in de avond te updaten, zodat je overdag zorgeloos je computer kan gebruiken. Ga hiervoor naar: Start > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Gebruikstijden wijzigen
6. Draai Virusscanners wanneer je de computer niet gebruikt
Een virusscanner helpt om je computer veilig te houden, maar het zorgt er ook voor dat je computer flink wordt vertraagd. Om dit te voorkomen kun je het beste je virusscanner ’s nachts aanzetten zodat je er zelf geen last van hebt. Bij de meeste virusscanners kun je zelf inplannen op welke dag en tijdstip de computer wordt gescand. Ook andere zware processen, zoals het overzetten van grote bestanden, kun je het beste doen op een moment dat je zelf de computer niet nodig hebt.
7. Schakel Besparingsmodus Uit
Als je een laptop gebruikt, wil je het liefst zo lang mogelijk met je batterij doen. Windows heeft om die reden Energiebesparing in Windows ingebouwd. Hiermee kun je instellen of je de prestaties van de computer verhoogt of de accuduur verlengt. Je kunt de computer minder zuinig afstellen, waardoor je computer sneller wordt, maar je batterij raakt daardoor dus wel sneller leeg is.
Om dit in te stellen:
- Klik in het startmenu.
- Klik op het tandwiel om de Instellingen te openen.
- Klik op “Systeem”
Klik op “Energiebeheer” - Ga naar Aanvullende schema’s
- Selecteer Hoge prestaties
8. Maak je Computer vrij van Stof
Computeronderdelen worden erg heet en moeten daarom worden gekoeld zodat je computer niet in brand vliegt. Processors en andere computer onderdelen hebben daarom een thermometer ingebouwd, wat er voor zorgt dat de chip langzamer gaat werken als temperaturen te hoog worden.
Het is daarom raadzaam om je computer en laptop regelmatig te controleren op stof. Kijk altijd goed of de ventilatoren goed kunnen draaien en dat luchtwegen en roosters niet dicht zitten met stof.
LET OP!
Een stofzuiger gebruiken lijkt misschien handig, maar je kan er makkelijk gevoelige onderdelen met beschadigen. Gebruik altijd een perslucht uit een bus of een compressor.
9. Vervang je HDD voor een SSD
Indien de schijf waar Windows op is geïnstalleerd nog een draaiende Harde Disk Drive (HDD), dan is een SSD enorm aan te raden. Een SSD heeft namelijk in vergelijking met een HDD geen draaiende onderdelen en is vaak 10-25 keer sneller.
Een SSD hoeft niet duur te zijn. Je kan er bijvoorbeeld kiezen om een SSD met minder opslag te kopen en daar enkel Windows en andere programma’s op te installeren en een HDD met een grote opslag te gebruiken voor je bestanden.
Dit geldt voor zowel Laptops als Desktop-PC’s
Je kan in de meeste laptops eenvoudig de harde schijf vervangen.
10. Neem meer RAM geheugen
Wanneer je een echte multitasker, waar door je meerdere programma’s tegelijk open hebt staan met daarnaast nog enkele websites, kan je Werkgeheugen (RAM) vol raken.
Vooral het open hebben van meerdere internet tabbladen kan je werkgeheugen volgooien. Sluit daarom altijd tabbladen die je niet gebruikt af.
LET OP!
In tegenstelling tot SSD’s is er vaak een verschil in het Type werkgeheugen wat elk moederboord of laptop aankan. Raadpleeg daarom altijd de handleiding om te zien welke geheugen er in je computer past.
11. Laat ons het voor je regelen
Begreep je maar de helft van hierboven of heb je gewoon geen zin om het zelf te doen? Dan staan onze specialisten uiteraard voor je klaar. We komen dat op locatie om stappen 1 t/m 8 bij je uit te voeren voor maar € 45,-! Dat is inclusief voorrijkosten én BTW!
Wanneer we een SSD voor je mogen installeren, maken we ALTIJD een Back-Up van je bestanden en na installatie van de SSD en Windows plaatsen we deze weer op je nieuwe SSD. En dit allemaal voor maar € 85,-. Inclusief ophalen, brengen en BTW. Exclusief kosten SSD.