fbpx

Beste Laptops voor Studenten (2022/2023)

Het is zover, je gaat eindelijk studeren! Maar welke laptop moet je nou nemen? Zoveel merken, zoveel keus. Groot, klein. Dik of dun. In deze korte lijst vind je de beste laptops die voor de meeste studenten geschikt zijn in het studie jaar 2022/2023. En als je laptop er niet tussenstaat. geven we onderaan een korte handleiding mee voor het kopen van een laptop voor je studie.
Navigatie

Apple MacBook Air M1

 

Ja, we weten het. Overal staat de MacBook Air op nummer 1. (Simpel, als je enkel wilt weten welke Macbook je moet kopen als student) Maar ook als je twijfelt om over te stappen van Windows naar Mac. Dat is simpelweg omdat hij zo universeel is. Uiteraard is het wennen als je van Windows komt, maar de Air, gestuurd door de M1 chip van Apple zelf, is enorm krachtig. Misschien zelfs al té krachtig voor de gemiddelde student die vooral online onderzoek doet en stukken schrijft. En als je toch wat grafisch werk moet doen, ook dan kom je al een heel eind. Verder is dit een hele lichte en stille laptop. Dankzij de energiezuinig M1 chip kan je ook makkelijk een hele dag redden op een volle accu. Een perfecte batterijduur voor de beste laptop voor studenten!

 

 

Lenovo Thinkpad Carbon X1 – 14

 

Als je de Windows versie van de Macbook wilt, dan is er maar één die we kunnen aanraden. De Lenovo ThinkPad X1 is een geweldig lichte laptop met een krachtige CPU die de alledaagse taken met gemak kan uitvoeren. Maar verreweg de belangrijkste reden is het toetsenbord. De Thinkpads staan al jaren bekend om hun geweldige toetsenborden. En nu hoor ik je denken, toetsenbord? Waar heb je het over? Geloof me,  je moet het eigenlijk zelf ervaren. Eenmaal begonnen met typen, wil je alleen maar meer dan je minimale aantal woorden voor je verslag typen op deze Laptop. (Ik zit zelf ook heerlijk dit bericht op deze laptop te typen. 😊) Verder heeft deze studie laptop naast een krachtige processor, ook genoeg werkgeheugen en batterijduur. Een van de beste studie laptops!

 

 

 

Lenovo ThinkBook 15

 

 

Oké, oké, ik snap het. Niet iedereen heeft een hoog budget voor een laptop. In dat geval zit je met de Lenovo ThinkBook 15 goed. Deze laptop heeft een krachtige Intel Core i5 processor en maar liefst 16 GB aan RAM. Hierdoor heb je genoeg geheugen om met veel programma’s en/of veel tabbladen te gelijk te kunnen werken, voor dat je computer traag begint te worden. Daarnaast is deze laptop licht en dun, waardoor je hem gemakkelijk van collegezaal naar collegezaal kan dragen.

 

 

 

MSI Katana GF66 11UE-478NL

Ga je een studie volgen waarbij je grafisch werk gaat doen? Dan raden we je aan om een laptop te nemen met een videokaart. Helaas is het zo dat laptopfabrikanten dan meteen denken dat je ook van gamen houdt en ontwerpen ze hun laptops alsof ze komen van de planeet Galom, of wat dan ook. Gelukkig ziet de MSI Katana GF66 er nog redelijk normaal uit. Maar met de nVIDIA GeForce RTX 3060 als grafische kaart kan je, bijvoorbeeld, de mooiste 3D ontwerpen maken. En mocht je wel van gamen houden, dan ziet alles er nog extra mooi en vloeiend uit met het ingebouwde 144Hz scherm.

 

 

 

Overige Laptops

Macbook of Windows voor studie?

Dat hangt enorm af van wat je gaat studeren. Tegenwoordig kun je alle applicaties op zowel Windows als Mac krijgen. Maar voor Technische studies raad ik vooral Windows aan. Denk hierbij aan Industrieel werktuigbouwkunde. alle IT opleidingen wtc.

Voor grafische opleidingen is Mac mijn voorkeur. Simpel weg omdat de nieuwe M1 (en ook M2) chips van Apple te goed zijn in het verwerken van beeld en geluid. Daarnaast is het in die markt ook veel gebruikelijker om op Mac’s te werken.

 

Andere Laptops

We kunnen deze lijst nog zo lang maken als we willen, maar tegenwoordig komt de keus van de laptop vooral aan op uiterlijk, opties van aansluitingen en natuurlijk budget. Daarom is het misschien makkelijker om een handleiding mee te geven voor als je een laptop gaat kopen.

  • CPU/Processor
    • Ga niet lager dan 4-core.
    • Intel Core i5, i7 of i9
    • AMD Ryzen 5, 7 of 9

 

  • RAM/Werkgeheugen
    • Ga niet lager dan 8 GB
    • Probeer het liefst 16 GB te nemen.

 

  • Opslag
    • Afhankelijk van wat voor werk je doet, kan je je prima redden met 256 GB, maar neem 512 GB om je zeker geen zorgen te maken over je opslag.
    • LET OP dat de laptop een SSD bevat en geen (ouderwetse) mechanische harde schijf. Ook wel HDD genoemd.

 

  • GPU/Videokaart
    • Als je geen grafisch werk gaat doen en niet hoeft te gamen op je laptop, dan red je het prima zonder een videokaart. De ingebouwde videokaarten van de moderne procesoren zijn meer dan genoeg voor de dagelijkse taken.

 

 

We hopen dat je hiermee een stuk verder bent geholpen. We wensen je heel veel succes met je studie en hopelijk hoef je maar één keer een laptop te kopen tijdens je studie! 😉

Deel Artikel

Onze FAVORIETE Laptops:

1

2

3

Onze FAVORIETE Routers:

1

2

3