fbpx

Groenscherm Macbook oplossen

Heb je last van een groen scherm op je MacBook? Of knippert het scherm groen tijdens het afspelen van een video? Dat is erg vervelend, maar gelukkig ligt het probleem niet altijd aan de hardware van je laptop en is het vaak op te lossen. In dit artikel hebben we de meest voorkomende problemen en oplossingen voor je op een rijtje gezet.
Navigatie

Symptomen

 • Groenscherm bij opstarten.
 • Flikkerende groene strepen.
 • Plekken die zwart horen te zijn knipperen groen.
 • Continu groene strepen door het scherm.

 

 

Hoe kunnen de groene strepen ontstaan?

Een computer of laptop bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken om de computer goed te laten functioneren. Naast de processor en het geheugen heeft een laptop bijvoorbeeld ook een videokaart. Deze videokaart is verantwoordelijk voor het omzetten van de digitale signalen naar beeld op het scherm. Door veroudering of slechte koeling kan de videokaart beschadigd raken. Als je bij het opstarten van je Macbook alleen een groen scherm ziet en verder niets, dan is hoogstwaarschijnlijk de videokaart defect. Het is dan raadzaam om naar een gecertificeerde Macbook reparateur bij jou in de buurt te gaan om het probleem op te lossen.

 

 

Oplossing 1: Werk alle software en drivers bij

Tussen de hardware en software bevindt zich een laag die firmware of drivers wordt genoemd. Deze firmware zorgt ervoor dat de software op de juiste manier wordt vertaald, zodat de hardware het begrijpt. Als je driver niet up-to-date is, kan dit voor problemen zorgen. Om ervoor te zorgen dat je Mac over de nieuwste versie beschikt, volg je de volgende stappen:

 1. Klik op het Apple-logo linksboven in het scherm.
 2. Kies “Systeemvoorkeuren”.
 3. Klik op “Software-update”.
 4. Als er een update beschikbaar is, moet je deze installeren. Afhankelijk van de grootte van de update kan dit enige tijd duren. Zorg er dus voor dat je Macbook tijdens het updaten altijd aan de oplader is aangesloten.

 

macbook-bijwerken

 

Oplossing 2: Schakel “automatisch aanpassen helderheid” uit

Naarmate sommige videokaarten ouder worden, kunnen ze problemen krijgen met het automatisch aanpassen van de helderheid. Dit kan resulteren in het niet kunnen ondersteunen van een bepaalde helderheid. Om automatisch aanpassen van de helderheid uit te schakelen, volg je deze stappen:

 1. Klik op het Apple-logo linksboven in het scherm.
 2. Kies “Systeemvoorkeuren”.
 3. Klik op “Beeldschermen”.
 4. Schakel het vinkje uit bij “Automatisch de helderheid van het beeldscherm aanpassen”.

In sommige gevallen kan het vinden van een geschikte handmatige helderheid ook helpen om groene strepen op je Macbook-scherm te voorkomen.

pas-helderheid-automatisch-aan-macbook

 

Oplossing 3: Zet je Macbook op een lagere resolutie

Naarmate de videokaart van je Macbook ouder wordt, kan deze steeds minder goed functioneren. In sommige gevallen kan het helpen om de resolutie van je Macbook te verlagen naar een instelling onder de standaardresolutie. Door voor een lagere resolutie te kiezen, hoeft de videokaart namelijk minder hard te werken. Hierdoor kunnen de groene strepen verdwijnen. Om dit te doen, doorloop je de volgende stappen:

 1. Klik op het Apple-logo linksboven in het scherm
 2. Kies “Systeemvoorkeuren”
 3. Klik op “Beeldschermen”
 4. Selecteer “Geschaald” en kies vervolgens een van de vier of vijf geschaalde resoluties (afhankelijk van jouw Mac-model). Geschaalde resoluties maken tekst en afbeeldingen mogelijk groter en beter zichtbaar, of juist kleiner om meer ruimte te bieden aan vensters en apps.

 

 

Oplossing 4: Helaas ligt dit probleem toch aan de hardware

Als de eerder genoemde oplossingen geen effect hebben gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat het probleem te maken heeft met de hardware, meer specifiek de videokaart. We raden je aan om je Macbook naar een erkende reparateur te brengen. Houd er echter rekening mee dat Macbooks doorgaans zeer compact zijn gebouwd, met de componenten gesoldeerd op het moederbord, waardoor reparaties vaak niet mogelijk zijn. Als alternatief helpen we je graag bij het vinden van een nieuwe Macbook of andere laptop. Bekijk onze favoriete laptops rechts in de lijst.

Deel Artikel

Onze FAVORIETE Laptops:

1

2

3

Onze FAVORIETE Routers:

1

2

3