fbpx

Groenscherm Macbook oplossen

Heb je een Macbook wat enkel een groen scherm geeft? Of knippert het scherm groen tijdens het afspelen van een video? Dat is erg vervelend. Gelukkig ligt het probleem niet altijd aan de hardware van je laptop en is deze dus vaak nog te redden. Wij hebben de meest voorkomende problemen en oplossingen voor je op een rijtje gezet.
Navigatie

Symptomen

 • Groenscherm bij opstarten.
 • Flikkerende groene strepen.
 • Plekken die zwart horen te zijn knipperen groen.
 • Continu groene strepen door het scherm.

 

 

Hoe kunnen de groene strepen ontstaan?

Een computer of laptop bestaat uit onderdelen die met elkaar samen werken. Een laptop heeft naast de processor en geheugen, onder andere ook een videokaart. Deze kaart is verantwoordelijk voor het vertalen van de eentjes en nulletjes tot beeld. Door ouderdom of slechte koeling kan de videokaart beschadigen. Geeft je Macbook alleen een groenscherm bij het opstarten en zie je niks meer? Dan is helaas de videokaart defect. Ga om dit op te lossen naar een gecertificeerde Macbook reparateur bij jou in de buurt.

 

 

Oplossing 1: Werk alle software en drivers bij

Tussen de hardware en software zit een laag wat we firmware of drivers noemen. Deze firmware zorgt ervoor dat je software op een juiste manier wordt vertaald, zodat de hardware dit kan begrijpen. Wanneer je driver niet up-to-date is kan dit voor problemen zorgen. Om te zorgen dat je Mac over de nieuwste versie beschikt volg je de volgende stappen;

 1. Klik op het Apple-logo links bovenin het scherm
 2. Kies voor “Systeemvoorkeuren”
 3. Klik dan op “Software-update”
 4. Als er een update beschikbaar is, dan moet je deze installeren. Afhankelijk van de grootte van de update enige tijd duren. Zorg er dus voor dat je Macbook tijdens het updaten altijd aan de oplader zit.

 

macbook-bijwerken

 

Oplossing 2: Schakel “automatisch aanpassen helderheid” uit

Uit ervaring weten we dat sommige oudere videokaarten naarmate ze ouder worden lastiger om kunnen gaan met het automatisch aanpassen van de helderheid. Ook kunnen sommige videokaart op een gegeven moment een specifieke helderheid niet meer aan. Je automatische helderheid op de volgende manier uitschakelen:

 1. Klik op het Apple-logo links bovenin het scherm
 2. Kies voor “Systeemvoorkeuren”
 3. Klik op “Beeldschermen”
 4. Zet het vinkje bij “Automatisch de helderheid van het beeldscherm aanpassen” uit

Ook kan je in sommige gevallen handmatig een helderheid vinden waarbij je je Macbook geen groene strepen meer laat zien.

pas-helderheid-automatisch-aan-macbook

 

Oplossing 3: Zet je Macbook op een lagere resolutie

Wanneer de videokaart van je Macbook ouder wordt, werkt deze steeds minder goed. Daarom kan het soms helpen om de resolutie van je Macbook lager te zetten dan de standaard instellingen. Wanneer je namelijk voor een lagere resolutie kiest, hoeft de videokaart minder hard te werken. Daardoor kunnen de groene strepen verdwijnen. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Klik op het Apple-logo links bovenin het scherm
 2. Kies voor “Systeemvoorkeuren”
 3. Klik op “Beeldschermen”
 4. Selecteer ‘Geschaald’ en selecteer vervolgens een van de vier of vijf geschaalde resoluties (afhankelijk van jouw Mac-model). Bij geschaalde resoluties zijn tekst en afbeeldingen mogelijk groter en beter zichtbaar, of juist kleiner om meer ruimte te bieden aan vensters en apps.

 

 

Oplossing 4: Helaas ligt dit probleem toch aan de hardware

Wanneer de bovenstaande tips niet hebben geholpen, ligt het probleem zeer waarschijnlijk toch aan de hardware/videokaart. We adviseren je om je Macbook naar een gecertificeerde reparateur te brengen. Hou er wel rekening mee dat Macbooks over het algemeen erg compact zijn gebouwd met de onderdelen gesoldeerd op het moederboard, waardoor reparaties vaak niet zijn uit te voeren. We helpen je dan graag met het uitzoeken van een nieuwe Macbook of andere laptop. Bekijk onze favoriete laptops rechts in de lijst.

Deel Artikel