fbpx

9 Tips om je WiFi signaal te verbeteren

Je kent het wel, haperende YouTube video’s, lange pagina laadtijden of helemaal geen Wifi op zolder. Wij hebben de beste 9 tips op een rijtje gezet waarmee je straks op en top Wifi hebt overal in huis. En nee, overstappen van provider is niet de oplossing
Navigatie

1. Controleer of je inkomende verbinding goed is

Voordat je het wifi signaal gaat versteken, is het aan te raden eerst uit te zoeken of je wel een stabiele en goede internetverbinding krijgt van je provider. Om dit te testen volg je de volgende stappen:

  1. Haal alle andere apparaten die met een kabel zijn aangesloten op je modem eruit.
  2. Zorg ervoor dat niemand verbonden is met het wifi-netwerk.
  3. Sluit één laptop of computer aan met een kabel op je modem.
  4. Ga met die laptop of PC naar: https://www.speedtest.net
  5. Voer een speedtest uit.
  6. Neem eventueel contact op met je provider om je internetverbinding te testen en te verbeteren.

 

 

 

2. Plaats je router op een centrale plek

Een goede start voor het verbeteren van wifi, is door je router tactisch te plaatsen.

  1. Kies een centrale locatie.
  2. Plaats de router zo hoog en vrij mogelijk, bijvoorbeeld op een kast. De radiostralen hebben daardoor mogelijk minder obstakels. Heeft je router meerdere antennes die je kunt richten? Zet de router rechtop en spreid de antennes zodat je het bereik vergroot.

 

 

 

3. Vervang je Router

Soms is het kopen van een nieuwe router de enige optie voor het versterken van je draadloos internet. De meeste routers hebben een levensloop van 6-8 jaar.

Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe router, is het belangrijk dat je koopt wat je nodig hebt. Gebruik je het internet enkel voor je mail? Dan is een supersnelle router van honderden euro’s natuurlijk zonde van je geld. Zorg ervoor dat je een router koop dat tenminste Dual-Band heeft (2.4 Ghz en 5GHz).

 

 

4. Kies een ander Wifi Kanaal

Wifi werkt door radiostralen te versturen over een frequentie.
Tegenwoordig zijn dit de bekende 2.4 GHz en 5 GHz. De frequenties worden dan ook nog verder verdeeld in kanalen. De meeste routers zijn zodanig ingesteld dat ze bij het opstarten automatisch het beste kanaal kiezen. Daarom lost het herstarten van je router vaak je probleem op.

Er zijn diverse tools om je omgeving te scannen en te zien op welk kanaal je router zit en op welke kanalen de routers van de buren zich bevinden. Hoe meer routers op een kanaal, des te meer ruis en des te trager/slechter het wifi-signaal wordt.
In de instellingen van je router kan je het wifi-kanaal aanpassen. Raadpleeg daarvoor de handleiding van je router.

 

Tools om je Wifi Kanaal te vindenVoor Androidtoestellen kan je “Wifi Analyzer”downlaoden. Voor een PC is er onderandere het programma “inSSIDer.”

 

2.4 GHz is de standaard. Deze frequentie komt verder dan de 5 GHz, maar kan tegelijk minder snelheid overdragen. Via de 2.4 GHz band kan een maximale snelheid worden behaald tussen de 450-600 Mbs.

5 GHz is een nieuwe frequentie wat veel hogere snelheden kan bieden. Namelijk tot wel 1,3 Gbs (1300 Mbs). Ook is de 5 GHz band over het algemeen stabieler, omdat deze band minder gebruikt wordt.

 

 

5. Plaats een (extra) Acces Point

Een Access Point werkt samen met jouw modem om het wifi-bereik te vergroten. Hierdoor heb je een tweede modem waarop je apparaten kunnen verbinden. Uiteraard is het beste om de Acces Point daar te plaatsen waar het Wifi signaal van het modem niet tot nauwelijks komt. Hier moet je wel een internetkabel naar toe trekken.

Door de Access Point met een internetkabel te verbinden met je wifi modem vormen ze samen een ‘team’. De Access Point krijgt van je modem een supersnelle verbinding tot het internet. Dit wordt vervolgens draadloos doorgestuurd naar plekken waar het signaal van je wifi modem niet komt.

 

 

6. Gebruik Wifi Powerline Adapters

Als je niet de mogelijkheid hebt om een kabel te vanaf je modem te trekken, zijn Powerline Adapters een goed alternatief. Powerline Adapters verspreiden het internet signaal door de stopcontacten in je huis.

Powerline Adapters komen minimaal in een set van twee en bestaan in versies met en zonder wifi signaal.

Een van de adapters wordt bij het modem aangesloten en de tweede daar waar het signaal moet komen. De adapters communiceren met elkaar door een andere frequentie te gebruiken dan de standaard 50-60 Hz wat wordt gebruikt voor het stroom. Hierdoor kunnen er hoge snelheden met weinig vertraging worden behaald. Uiteraard geldt hier net als bij wifi; hoe verder je vanaf het modem (of de adapter bij het modem) komt, hoe zwakker het signaal wordt.

 

 

7. Vermijd Range-extenders

Range Extenders, ook wel repeaters genoemd, worden vaak met Powerline Adapters verward. Beide apparaten zien er namelijk uit als grote adapters met lampjes, maar zijn in werking compleet anders.

Range Extenders doen namelijk precies dat waar ze naar zijn vernoemd. Het verlengen van het bereik. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk komt het erop neer dat een Range Extender maximaal doorgeeft wat hij ontvangt.

Dus wanneer je een Range Extender plaatst op een locatie waar het originele wifi signaal maar 10% is, betekend dat de Extender hooguit dat signaal van 10% kan verlengen. Met een extra normale wifi verbinding. Dat betekend dat hoe verder je van de Extender komt, hoe minder signaal je krijgt van het oorspronkelijke 10%!

 

 

 

8. Vermijd Wifi

Hoe gek het ook klinkt, het is wel waar. Door zo veel mogelijk apparaten in je huis via een kabel aan te sluiten vermijd je extra verkeer op je wifi kanaal. Hoe minder verkeer, hoe stabieler de verbinding voor de apparaten die wel verbonden zijn.

Je kan dit simpel regelen door bijvoorbeeld bij de TV een switch te plaatsen. De meeste providers leveren tegenwoordig TV via het “gewone” internet signaal. Ook wel bekend als iTV. Dit betekend dat als je iTV hebt bij je abonnement er dus al een kabel ligt van je modem naar je TV. Je kan die kabel aansluiten op een switch, waardoor je op die kabel dus meerdere apparaten kan aansluiten. Zo haal je je SmartTV, Playstation of Xbox (en meer) van het wifi signaal af. Daarnaast is een kabel altijd beter dan Wifi.

 

 

9. Laat ons het voor je regelen

Begreep je maar de helft van hierboven of heb je gewoon geen zin om het zelf te doen? Dan staan onze specialisten uiteraard voor je klaar.

Maak nu een afspraak en wij komen bij je langs om te kijken wat we voor je kunnen doen, zodat jij weer gerust kunt internetten over wifi. We stellen alle juiste instellingen in en sluiten eventueel alle Acces Points, Routers, Switches, of ander apparatuur direct voor je aan!

Deel Artikel

Onze FAVORIETE Laptops:

1

2

3

Onze FAVORIETE Routers:

1

2

3